Esteettinen ihonhoito palauttaa ihon laadun ja lisää hyvinvointia

Nykyaikaisen esteettisen ihonhoidon tavoitteena on parantaa ihon laatua, lisätä sen elinvoimaisuutta, hidastaa vanhenemismuutosten kehittymistä ja siirtää isompien kirurgisten toimenpiteiden tarvetta. Ihon pinnan veitsetön uudistaminen kuuluu nykyään myös plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin, koska kudosten kirurgisen palauttamisen lisäksi pitää hoitaa myös iho. Paras tulos saavutetaan eri menetelmiä yhdistelemällä. Ihoakatemiasta löytyvät kaikki nykyaikaiset ja maailman johtavissa klinikoissa käytetyt esteettisen ihonhoidon menetelmät. Hoitosuunnitelma on aina yksilöllistä ja aloitetaan esteettisiin hoitoihin perehtyneen lääkärin vastaanotolla.

Viimeisen 10 vuoden aikana tapahtunut teknologinen kehitys on merkittävästi muuttanut esteettisen lääketieteen hoitokäytäntöjä maailmalla. Moni meistä on nähnyt televisiosta kauhukuvia kuorivilla lasereilla tehdyistä hionnoista, jossa potilaan ruvettuneet kasvot ovat monta viikkoa siteiden peitossa ja auringonotto on pigmenttimuutosten kehittymisen riskin vuoksi kiellettyä loppuiäksi. Askel eteenpäin olivat ihoa vain osittain kuorivat, nk. fraktionaaliset laserit. Myös näiden ongelmana on useiden hoitokertojen jälkeen jäykistynyt, punoittava ja pigmenttihäiriöinen iho. Kuorivilla lasereilla pystytään tasoittamaan ja kiinteyttämään vain tiettyyn rajaan saakka ilman, että ihon pinta poltetaan liikaa. Kaikkiin ihon pintaa polttaviin menetelmiin, sekä laserhiontaan että syvään kemialliseen kuorintaan liittyy pigmenttimuutosten kehittymisen riski.

Nukutusta ja pitkää toipumisaikaa vaativista toimenpiteistä on siirrytty eri teknologioita yhdistäviin hoitoihin, joissa toipumisaikaa ei ole tai se on korkeintaan muutamia päiviä. Tavoitteena on luonnollinen, elinvoimainen, kimmoisa ja terveen näköinen iho. Menetelmien kehittyessä myös hoitokustannukset ovat laskeneet. Kokonaisvaltaiseen ihon uudistamiseen kuuluvat ihon pigmenttilaikkujen ja valovaurioiden hoito, punoituksen ja verisuonilaajentumien hoito, huokoisten, ihon epätasaisuuksien ja ryppyjen tasoittaminen. Hyvänlaatuisia ihomuutoksia kuten luomia ja syyliä voidaan poistaa laserilla ilman näkyviä arpea.

Uuden sukupolven lääketieteelliset hoitolaitteet kiinteyttävät ihoa ja tasoittavat ryppyjä polttamatta ihon pintaa. Hoitotavoitteista riippuen käytetään eri teknologioita – valoimpulssi-, LED-, ei-kuorivaa laseria, radiofrekvenssilaitteita, fokusoitua ultraääntä ja näiden yhdistelmiä. Yksi uusista hoitomuodoista on fotodynaaminen hoito (PDT), jota voitaan käyttää ihosyövän esiasteiden, tiettyjen pinnallisten ihosyöpien hoitoon, aknen hoitona ja myös ihon nuorennukseen. Tietyntyyppistä LED-valohoitoa käytetään esimerkiksi couperosan hoitoon ja nopeuttamaan leikkaushaavojen paranemista.

Paljon on tapahtunut myös aknearpien hoidossa, jossa yhdistelemällä eri hoitomuotoja voidaan nykyään hoitaa syvempiä ja vaikeitakin arpia polttamatta ihon pintaa. Tästä esimerkkinä on fraktionaalinen radiofrekvenssineulaus. Nykyaikaisten laitehoitojen etuna on myös mahdollisuus toistaa hoitoa ihoa vaurioittamatta tarpeen mukaan, koska ikääntyminen on jatkuva prosessi.

Usein yhdistetään laitehoitoihin ihon pintaa uudistavat kevyet kemialliset kuorinnat ja kollageenin synteesiä lisäävä anti-age mesoterapia. Uusien kuorintaohjelmien etuna on, että teho saavutetaan ilman ihon näkyvää hilseilyä ja toipumisaikaa. Ihon kosteustasapainoa ja hyvää kuntoa ylläpidetään yksilöllisillä ihon kotihoito-ohjelmilla.