Ruusufinni ja rosacea

Ihosairauksien hoito

Ruusufinnin hoidossa käytämme lääkkeiden lisäksi lehahduksia ja couperosaa vähentäviä laitehoitoja.

Ruusufinni eli Rosacea on pitkäaikainen, yleensä kasvojen keskialueella ilmenevä ihosairaus. Oireina ovat pysyvä punoitus, hiussuonilaajentumat, nopeat lehahdukset ja tulehdukselliset pahenemisvaiheet: turvotus ja näppylät. Couperosa tarkoittaa ihon punoitusta ja laajentuneita ihon pintasuonia. Hiussuonet kehittyvät usein ihon traumaan ja venytykseen liittyen. Niitä lisäävät myös ikääntyminen, UV-altistus, sädehoito ja tupakointi. Pitkittynyt verisuonien laajentuminen (esim. rosaceassa) johtaa hiussuonien kehittymiseen. Couperosa liittyy rosacean lisäksi myös muihin ihosairauksiin, kuten punahukkatautiin (SLE), dermatomyosiittiin ja sklerodermaan. Ihon punoitus ja hiussuonet eivät välttämättä tarkoita ruusufinniä!

Ruusufinni on yleisempi naisilla ja alkaa yleensä 30 – 50 vuoden iässä, mutta alkavia oireita voi olla jo teini-ikäisenä, varsinkin jos sairautta on suvussa. Rosacean syyt ovat epäselviä. Epäillään, että valovauriot ja perinnöllisyys ovat altistavia taustatekijöitä.

Ruusufinnin lehahduksia laukaisevia tekijöitä on pitkä lista: ympäristötekijät kuten auringonvalo, mielialan ja lämpötilan vaihtelut, kova tuuli ja kosteus, monet ruuat ja erityisesti alkoholi. Lääkkeistä rosaceaa tiedetään pahentavan kortisonivoiteiden käyttö, verisuonia laajentavat lääkkeet, ACE-estäjät, opiaatit, nikotiinihappo, sekä kolesterolilääkkeet.

Ruusufinnin tai rosacean hoidossa on kolme keskeistä vaihetta: tulehduksen hoito, verisuonien poistaminen ja pahentavien tekijöiden välttäminen.

Ihoakatemiassa rosacean hoito on aina kokonaisvaltaista. Hoitoon kuuluu verisuonten tehokas laserhoito, tulehduksen hoito, kotihoito-ohjeet ja sopivien ihon hoitotuotteiden valinta. Ruusufinniin ja ihon punoitukseen auttaa LED-valohoito yhdistettynä laser-, radiofrekvenssi-, tai valoimpulssikäsittelyyn (IPL).

VARAA AIKA

Ota yhteyttä ja varaa aika Ihoakatemian konsultaatioon.

Ajanvarauspuhelin 010 616 8989

OTA YHTEYTTÄ