Akne on yleinen tulehduksellinen ihosairaus, johon lääkityksen tueksi on Ihoakatemiassa käytettävissä monia valo-, laite- ja paikallishoitoja.
Akne on yleinen sairaus, jopa 90%:lla teini-ikäisistä on aknemuutoksia. Myös aikuisiän akne on varsin tavallista: noin 5% naisista ja 3% miehistä on aknemuutoksia vielä 40-50 vuoden iässä.
Aknen taustalla on immunologinen ihotulehdus, jonka yksityiskohtaisia syitä tutkitaan yhä. Aknen puhkeamiselle altistavat perimä ja hormonitoiminnan muutokset, kuten teini-ikä. Aknepotilaan talirauhaset ovat aktiivisempia ja iho rasvoittuva. Aknemuutoksia esiintyy siellä, missä talirauhaisia on enemmän eli kasvoissa, selässä ja rinnassa. Musta- ja valkopäät kehittyvät talirauhasten tukkeutumisen seurauksena. Talirauhasen tukkeutuminen johtaa myös tulehduksen vaikeutumiseen, jolloin syntyy punoittavia näppylöitä, märkäpäitä ja märkärakkuloita eli kystia. Talirauhasiin kertyvät bakteerit pahentavat ihotulehdusta.
Lievän aknen hoito
Lievä akne voi rauhoittua säännöllisellä ihon puhdistuksella ja apteekista saatavilla käsikauppavalmisteilla, tai lääkärin määräämillä voiteilla. On hyvin tärkeää käyttää juuri oikeita ihonhoitotuotteita, sillä esim. liian rasvainen kasvovoide voi aiheuttaa aknen pahenemista. Keskivaikeaan aknen hoitoon tarvitaan usein myös muutaman kuukauden mittaisia, suun kautta otettavia antibioottikuureja. Vaikeaa ja arpia aiheuttavaa aknea voidaan hoitaa tehokkaasti vain ihotautilääkäreiden käytössä olevilla lääkkeillä. Vaikeat aknekystat hoidetaan tarvittaessa lääkepistoksilla.
Akne ja lääkkeettömät hoidot
Lääkkeiden lisäksi aknea voidaan rauhoittaa myös aknetulehdusta lievittävillä valohoidoilla ja ihonhoito-ohjelmilla. Aknen lääkkeettömissä hoidoissa käytetään LED-valohoitoa, laitehoitoja, (valoimpulssi, laser, valoimpulssi-radiofrekvenssi, PDT) ja kemiallista kuorintaa. Hoito-ohjelmaan kuuluvat myös ihon puhdistus laitehoidolla ja sopivien kotihoitotuotteiden löytäminen.
Aknearpien hoito
Ennen aknearpien hoidon aloittamista pitää aknetulehdus rauhoittaa lääkehoidolla. Aknelääkityksen aikana voidaan useimmiten aloittaa myös arpien kehittymistä estävät tai hidastavat hoidot.
Eri hoitomuotoja yhdistelemällä voidaan nykyään hoitaa syvempiä ja vaikeitakin arpia. Arpien kehitysvaiheesta riippuen käytetään eri laser- tai muita laitehoitoja, kemiallista kuorintaa ja mekaanista hiontaa. Arpien tilapäiseen häivyttämiseen voidaan käyttää myös täyteainehoitoja.
Ihoakatemiassa on pitkä kokemus erityyppisistä arpihoidoista ja hoitomenetelmistä.
Lue myös: Ruusufinni ja rosacea
VARAA AIKA
Ota yhteyttä ja varaa aika Ihoakatemian konsultaatioon.
Ajanvarauspuhelin 010 616 8989