Hiustenlähtö

Hiustenlähtöä esiintyy sekä miehillä että naisilla, se on kuitenkin keski-ikäisillä miehillä selvästi yleisempää. Hiustenlähdön kolme tärkeintä syytä ovat perimä, hormonit ja ikä. Hiustenlähtö on useimmiten jatkuva prosessi. Sen syitä on monia, mutta kaikista yleisin on androgeeninen hiustenlähtö, joka liittyy mieshormoneihin. Andogeenista hiustenlähtöä on jossain määrin myös naisilla. Perimällä on varhaiseen hiustenlähtöön suuri merkitys. Monien lääkkeiden haittavaikutuksina on hiusten lähteminen. Näitä ovat mm. A-vitamiinin liikakäyttö, epilepsia- ja psyykenlääkkeet, solunsalpaajat, ehkäisytabletit ja verenohennuslääkkeet (Marevan). Jopa muutamalla sadalla lääkkeellä on vaikutusta hiusten kasvuun. Hiuksia lähtee lukuisien sairauksien vuoksi. Kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminta, raudan- ja  sinkin puute, lisäkilpirauhasen vajaatoiminta, sädehoito, aliravitsemus ja syöpäsairaudet oireilevat myös hiusongelmina. Hiustenlähtö on tuolloin poikkeuksellisen runsasta. Äkillisen täydellisen hiustenlähdön aiheuttaa vakava tulehdus, voimakas stressi tai synnytys.  Näissä tapauksissa hiukset kasvat yleensä uudelleen takaisin. 

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä mahdollisimman pian, sillä parhaat tulokset saadaan aloittamalla hoidot jo varhaisessa hiustenlähtövaiheessa. Ensimmäisenä tutkitaan elimistön toimintahäiriöt tai sairaudet ja hoidetaan mahdollinen hiuspohjan ihottuma. 

Miespuoliseen hiustenlähtöön on käytettävissä reseptivapaa minoksidiili-liuos, joka kehitettiin alun perin verenpainelääkkeeksi, mutta käyttöaiheesta luovuttiin sen aiheuttaman voimakkaan karvankasvun vuoksi. Lääkkeen vaikutusmekanismi on edelleen tuntematon.  Reseptilääkkeenä käytetään testosteronin aineenvaihduntaan vaikuttavaa finasteridia, joka on isommalla annoksella laajassa käytössä eturauhasen liikakasvun hoitoon. Muita reseptilääkkeitä käytetään harvemmin. 

Ihoakatemiassa käytetään lääkehoidon lisäksi hiustenlähdön hoitoon hiusmesoterapiaa, joka on maailmalla nopeasti saavuttanut suuren suosion. Hiusmesoterapia on veitsetön ja kivuton menetelmä omien luonnollisten hiusten vahvistamiseen, hiuskasvun palauttamiseen ja hiuspohjan kunnon parantamiseen. Hiusmesoterapia sopii sekä miehille että naisille ja sillä ei ole lääkkeiden kaltaisia hormonivälitteisiä sivuvaikutuksia. Ihoakatemiassa ja Ihoakatemian Kauneuskeskuksessa käytetään hoidossa erityistä neulauskonetta, joka tekee hoidosta kivuttoman ja suuri pistosten määrä lisää hoitotehoa. Hoidossa käytetään hiusten kasvua lisäävää ja karvafollikkeleita ja verenkiertoa elvyttäviä hiusten kasvutekijöitä, bioaktiivisia peptidejä, vitamiineja ja hivenaineita. Hoitotehoa voidaan edelleen parantaa uusilla bioaktiivisilla Renokin peptideillä.