RINTOJEN KOHOTUS

Rintojen kohtusleikkauksella eli mastopeksialla kohotetaan ja muotoillaan rintoja. Raskauksien ja imetyksen jälkeen ihon venyminen ja rintarauhaskudoksen kutistuminen saattaa aiheuttaa rinnan muodon muutoksia. Leikkauksessa voidaan pienentää myös venynyt nännipiha. Jos rauhaskudosta on tarpeeksi, voidaan rinta muotoilla käyttäen omaa kudosta. Jos rauhaskudos on voimakkaasti kutistunut, voidaan kohotuksen yhteydessä käyttää rintaimplanttia, jolla saadaan lisätyksi rinnan kokoa. Leikkaus tehdään useimmiten nukutuksessa ja potilas on tavallisesti leikkauksen jälkeisen yön sairaalassa. Tukena käytetään urheilurintaliivejä 4-6 viikon ajan.


RINTOJEN SUURENNUS

Rintaimplantteja käytetään joko luonnostaan pienien tai raskauden jälkeen muuttuneiden rintojen suurentamiseen. Implanteilla korjataan myös rintojen synnynnäisiä epämuodostumia tai rintojen keskinäistä epäsymmetriaa. Nykyaikaiset silikoni-implantit ovat korkeatasoisia ja sisältävät valumatonta silikonia. Tavallisimmin käytetään ns. anatomisia implantteja, joiden muoto muistuttaa rinnan profiilia. Implantteja on laaja valikoima sekä koon että muodon puolesta. Haava tehdään tavallisesti rinnanaluspoimuun. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää 1-2 tuntia. Potilas viipyy sairaalassa yön yli. Sopivia tukiliivejä on hyvä käyttää 4-6 viikkoa yötä päivää leikkauksen jälkeen.

RINTOJEN PIENENNYS 

Niska-hartiaseudun vaivat ovat yleinen syy hakeutua lääkärin tutkimuksiin sekä fysikaaliseen hoitoon. Erittäin tavallinen syy oireiden taustalla on rintojen liikapainon aiheuttama kuormitus. Tätä aiheuttajaa ei usein vieläkään helposti tunnisteta. Rintojen pienennys tuo usein oireisiin selkeän avun. Pienennysleikkauksessa rintarauhaskudosta voidaan poistaa muutamasta sadasta grammasta 2-3 kiloon. Leikkaus tehdään nukutuksessa. Potilas kotiutuu yhden yön seurannan jälkeen. Leikkauksen jälkeen käytetään 4-6 viikkoa rintoja tukevia urheiluliiveja.

PALAUTTAVA RINTAKIRURGIA SYÖPÄLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Ihoakatemian plastiikkakirurgeilla on pitkäaikainen kokemus syövänjälkeisessä korjaavassa rintakirurgiassa. Menetelmiä on monia, niissä käytetään sekä omaa kudosta että tarvittaessa implantteja.