Ihon pigmenttihäiriöt

Ihon väri riippuu ihon paksuudesta, orvaskeden pigmenttisolujen tuottamasta ruskeasta pigmentista melaniinista, verenkierrosta, aineenvaihdunnasta ja ravinnosta. Ihon väriin vaikuttavat sekä perimä että hormonit. Ruskettuessa iho suojautuu UV-vauriolta tuottamalla melaniinia.

Vitiligo on ihon valkoinen pigmenttihäiriö, jossa iholta katoaa melanosyytteja. Vaaleita läiskiä voivat aiheuttaa myös monet ihosairaudet ja ihon sienitulehdus. Kaikkiin valkoisiin läiskiin ei ole hoitoa. Hoitokokeilut on aloitettava kuitenkin mahdollisimman aikaisin, jolloin pigmentti saattaa olla palautettavissa. Sienitulehduksen jälkeinen pigmenttihäiriö on yleensä palautuvaa.

Liikapigmettia esiintyy eritysesti auringovalo-alueilla: kasvoissa, kaulalla ja dekoltee-alueella sekä kädenselissä. Yleinen ongelma naisilla ovat maksaläiskät, johon vaikuttavat perimä, aurinko ja hormonit. Myös mekaaninen ärsytys voi aiheuttaa ihon tummumista. Naisilla esiintyy kaulan sivulla ruskeapunaista ihon tummumista (Civatten poikiloderma), johon vaikuttavat kosmeettiikkatuotteet ja aurinko.  Ihon tummuminen voi johtua myös laserhionnasta. 

Ihon tummumista voidaan  tehokkaasti hoitaa lääkärin määräämillä paikallishoitolääkkeillä, Glykopeel-pinnallisella kemiallisella kuorinnalla ja valoimpulssi-radiofrekvenssihoidolla. Taipumus ihon tummumiselle on usein jatkuvaa ja uusiutumista estetään kotihoito-ohjelmalla. Näiden lisäksi on tärkeätä käyttää riittäävää auringonsuojaa (SK 50).